• Najnovija Pitanja
 • Popularna pitanja

Pravila graničara

Napravili bi nekakav turnir u graničaru. Pa me zanima da li netko zna pravila. Da li uopće postoje neka standarna pravila za graničar?

  Mladen Majer
  odgovoreno prije 3 godinae

  ovako smo mi igrali mala razlika je od one američke varijante (dodgeball) Igralište je podijeljeno na dva dijela.

  Igraju dvije ekipe. Ekipe se smjeste svaka u jednu polovicu igrališta. Obje ekipe pošalju po jednog svog igrača da stane na liniju iza protivničke ekipe tako zvani kapetan.Na početku igre lopta je u rukama jedne ekipe (koje određuje se bacanjem novčića). Igrač koji je drži u ruci, baci je te nastoji pogoditi nekoga iz protivničke ekipe. Svi igrači moraju ostati na području označenom za igru. Ako lopta dodirne nekog od igrača i zatim padne na zemlju dotični igrač smatra se pogođenim. Pogođeni igrači stanu iza linija protivničke ekipe i love lopte koje padnu izvan označenog područja ili lopte koje im dodaju igračice iz njihove ekipe te također gađaju igrače unutar protivničkog tima. Kada svi igrači budu pogođeni u teren ulazi kapetan koji ima tri života.

  Thumb up 1 Thumb down 0

   torq1337
   odgovoreno prije 3 godinae

   Da ne govorim iz iskustva već kako piše na wikipediji: http://hr.wikipedia.org/wiki/Grani%C4%8Dar_(igra)

   “Pravila

   Na terenu je uglavnom između 6 i deset igrača, ponekad i više. Na terenu treba biti minimalno četiri igrača. Zamjene mogu ući na kraju svake runde, zamijeniti ozlijeđene igrače te pogođene igrače. Teren ima pravokutan izgled i dugačak je 15 metara, a širok 9 metara.
   Igralište dijeli linija centra na dva dijela i „linije za napad“ 3 metra od linije centra i paralelno s tom linijom – ujedno „linije upozorenja“ 30 cm od završne linije.
   Tijekom igre, svi igrači moraju ostati „u granicama“ s iznimkom gađaoca (dva, svaki na svojoj strani terena). Ako se to ne poštuje, igrač je diskvalificiran.
   Cilj igre je eliminirati protivnike sljedećom metodom:
   Pogoditi protivnika s bačenom loptom.
   Ispadanje lopte primljene u ruke nakon protivnikove bačene lopte rezultira ispadanjem. Hvatanje protivnikove bačene lopte prije nego što je pogodila tlo rezultira vraćanjem igrača timu kojem pripada hvatač. Udarac protivnika u lice loptom eliminira bacača (ako sudac ne odluči da je bilo slučajno). Početak igre počinje stavljanjem 6 lopti na središnju liniju, tri na svaku stranu točnog središta igrališta. Igrači moraju staviti barem jednu nogu na završnu liniju.
   Na zviždaljku za početak, igrači trče prema centru da uzmu lopte. Svaki tim smije uzeti lopte s desne strane točnog centra igrališta. Igrači smiju početi bacati tek kad prenesu loptu preko „linije za napad“ bliže njihovoj završnoj liniji. Igrač nikada ne smije prijeći na stranu koja se nalazi na drugoj strani središnje linije. U graničaru se za opremu koristi mekana lopta.
   Utakmica se sastoji od tri igre od kojih svaka traje 15 minuta, a može sadržavati više runda. Prvi tim koji eliminira svih šest protivnika kroz zakonite metode proglašen je pobjednikom te runde i dobiva poen. Tada počinje druga runda ako ima dovoljno vremena.
   Pobjednik utakmice je tim koji je na kraju utakmice osvojio najviše poena. Ako ni jedan tim nije eliminirao sve igrače nakon 15 minuta, tim s većim brojem igrača bit će proglašen pobjednikom i dobiti bod.”

   Nadam se da ti je pomoglo !
   pozz

   Thumb up 0 Thumb down 0

  Odgovori na ovo pitanje:

  Moraš biti logiran da odgovoriš! Registriraj se ovdje, potrebno je samo 5 sekundi :)

  Ostala Pitanja